Over Tijd Terug
Verhalen over opgroeien in de jaren 50-60
AD Rivierenland over Tijd Terug
Klik op de afbeelding voor een grotere versie
In Tijd Terug, verhalen over opgroeien in de jaren 50-60 vertelt Kees Hocque over zijn jeugdherinneringen. Als rasverteller bestrijken zijn verhalen alle facetten van het leven uit de jaren 50-60. Anekdotes en meer serieuze verhalen wisselen elkaar af. Armoede speelt door het hele boek heen een rol. Kees vertelt over het inwonen bij opa en oma, het halen van gasmuntjes bij de gasfabriek voor de kachel, de vele verhuizingen van de ene bouwvallige woning naar de andere omdat het gezin er steeds een kindje bij krijgt. Maar ook de verschuiving van de jaren 50-liedjes naar de rock en roll en de popmuziek en het opkomende uitgaansleven van jongeren komt aan bod. De overgang van de naoorlogse jaren naar de moderne tijd passeert in Kees zijn verhalen. Alles werd losser en grenzen werden verkend met de onvermijdelijke botsingen met ouders en soms met de politie. Ieder die toen opgroeide herkent de vele typerende aspecten van die tijd, het beeldende generatieverhaal roept eigen herinneringen bij de lezer op en is 'een feest van herkenning' volgens een lezer.
Kees groeide op in de stad Gorinchem. Als stadsgenoten leerden wij elkaar kennen toen Kees zijn eerder verschenen Alternatiefboek, Jongerencultuur in Gorinchem, de roerige jaren 70 in Boekhandel Cursief presenteerde. Zoals gebruikelijk bij boekpresentaties in onze winkel ruilde ik Keerkring uit met zijn boek. Toen hij Keerkring gelezen had stelde hij voor dat wij samen zijn verhalen uit de jaren 50-60 gingen optekenen. Hij had een witte map vol verhalen over die tijd. Smoezelig, koffievlekken, vele doorhalingen, zonder paginanummers, kortom een complete wanorde én waardevolle schat tegelijk.
Ik zag het als welkom intermezzo van het werken aan Taboe in het theemeubel en ging de uitdaging aan. Onze uitvalsbasis werd Boekhandel Cursief/ Galerie De Etage. Met een kop koffie en vaak iets lekkers erbij las Kees zo goed en kwaad het ging zijn verhalen uit de witte map en vervolgens liepen wij door de stad naar de bijbehorende plekken. Ik nam alles op mijn mobiel op, inclusief onze gesprekken om de verhalen heen. De gesprekken gingen veel verder dan de verhalen. Wat de verhalen Kees deden, dat werd steeds duidelijker. De emotie die tijdens de gesprekken naar voren kwam maken de verhalen springlevend. Dat heb ik in het boek proberen weer te geven. Kees zijn verhalen roepen ook bij mij vele herinneringen op, ondanks dat ik jonger ben en heel ergens anders opgroeide. Ik heb korte stukjes van mijn herinneringen ingevoegd om de herkenbaarheid van de verhalen naar voren te halen. Tijd Terug is door het samenspel tussen gesprekken van nu en verhalen van toen een spiegel in de tijd geworden, die laat zien dat gebeurtenissen in je jeugd weerklank vinden in het hier en nu, ze bepalen mee hoe en wie je bent.
Het heen en weer springen van de verhalen uit de witte map naar de gesprekken en de tochten door de stad, de vele foto's en krantenknipsels die Kees verzamelde, bijelkaar is geheel een stukje levendige geschiedenis in het heden.
Kees en ik hebben veel plezier beleefd aan het maken van dit boek en hopelijk vindt dat zijn weerslag in het resultaat. Veel lees- en kijkplezier met Tijd Terug, verhalen over opgroeien in de jaren 50-60.
Interesse in Tijd Terug, verhalen over opgroeien in de jaren 50-60? Stuur een mailtje naar tijdterug@puntaal.nl of neem contact met mij op.
Het boek komt dan zo snel mogelijk je kant op. Het boek is ook in de Gorcumse boekhandels en online verkrijgbaar.
Inhoudsopgave
Inkijkpagina's
Reacties lezers
De kranten over Tijd Terug
Klik op de foto's voor een grotere versie